Rännarinfo

Som rännare är du en av de lyckliga få som för 45:e året i rad får bygga ett eget cellplastkonstverk, kämpa mot forsens strömmar och göra den anrika färden från Start till Mål via de två fallen. Men innan detta äventyr börjar finns det en del saker som kan vara bra att veta.

Det första som händer är att alla rännare ska boka in är 11 april i sina kalendrar. Då kommer nämligen en utbildning för alla rännare att hållas. Rännarutbildningen (https://forsranningen.utn.se/sv/forsranningen/rannarinfo/rannarutbildning-0) är obligatorisk, och kan man inte närvara måste man kontakta SÄK senast 1:e april. På denna utbildning kommer all praktisk information rörande byggande av flotte, transportering, själva ränningen och säkerhetsfrågor kring detta att gås igenom.

Byggplatsen (https://forsranningen.utn.se/sv/forsfestivalen/byggplatsen) som ligger precis bredvid Ångströmlaboratoriet är platsen där alla rännare bygger sina flottar under veckan innan valborg. Den 29 april kommer alla flottar att transporteras från byggområdet till startområdet vid Eddaspången och göras redo för jungfrufärd ner för forsen följande morgon.

Innan man kan ränna måste man såklart känna till alla regler, och därför måste man ha läst reglementet (https://forsranningen.utn.se/sv/forsranningen/rannarinfo/reglemente). Detta dokument innehåller alla regler och bestämmelser man behöver känna till, och för att bekräfta att man har läst det så skriver man under Rännaravtalet. Ett exempel på detta är att samtliga rännare måste ha på sig skyddsutrustning i form av våtdräkt, hjälm och flytväst. Tack vare vår leverantör W-Dyk/Vansobrosimbutik.se har vi möjlighet att hyra ut detta till de rännare som inte har!

Första gången ni anländer till byggområdet ska lagkaptenen gå till Infoteket och skriva på Rännaravtalet. Om inte lagkaptenen kan närvara er första byggdag så kan istället alla lagmedlemmar utöver lagkaptenen skriva på Rännaravtalet (för att få börja måla flotten måste hela laget ha skrivit på Rännaravtalet). När detta är gjort får ni det ni behöver för att bygga er flotte. Därefter söker ni upp den hög med material som kommer vara utmärkt med ert flottnummer. Observera att det material som finns där är det ni kommer ha tillgång till och att vi inte har möjlighet att erbjuda mer än det som tilldelats. Glöm heller inte bort att det ska räcka till de paddlar ni behöver. Det finns en gyllene regel som vi inte tummar det minsta på utifall man skulle vilja införskaffa extramaterial till flotten på egen hand: ”allt material som används på flotten ska flyta, med ett enda undantag för spiken”. Flotten får heller inte ha något tak eller överbyggnad. Spik, pinnar, etc får inte sättas i cellplasten.

Om det dyker upp frågor medan ni bygger kan ni titta i Rännarguiden eller hugga tag i första bästa Forskåit, men allra helst SÄK, Flott eller Pryl, som har lite extra koll på det där med flottar, regler och material.

Hur lång tid det tar att bygga en flotte och hur många man är som bygger den är helt upp till er själva, men minst två i laget måste vara på plats när transporten sker, den 29 april. Tider för detta kommer ut senare.

 

Uppdaterad: 6 april, 2019