FAQ

Vem få ränna? Hur mycket kostar en flotte? När är Ankdagen? Här hittar du svar på de allra vanligaste frågorna vi får!

Vad är forsränningen?
Forsränningen är ett evenemang arrangerat av Uppsala Teknolog och Naturvetarkår genom en kommitté kallad Forskå. Evenemanget är ett av Sveriges störta studentevenemang som engagerar många studenter, främst teknologer och naturvetare från Uppsala universitet. Först anordnas en Forsfestival i slutet av April där deltagare i eventet bygger flottar, hänger på området, äter och dricker gott i vår bar och deltar i konserter och andra event på kvällstid. Forsfestivalen avslutas med den stora finalen kallad Forsränningen. Då tar deltagarna sina egenbygda flottar och ränner nerför Fyrisån i Uppsala centrum. På plats finns över 40 000 åskådare, kommentatorer, Uppsala universitets rektor och andra stora personligheter. Efter ränningen får deltagarna en lättare måltid och ett fint märke som bevis för sin modighet.Vem får ränna?
Det är inte bara teknologer som får delta, utan vem som helst får ränna. Dock är det krav på att alla rännare ska vara 18 år fyllda, simkunniga och nyktra under ränningen.


När är forsränningen?
Forsränningen inleds av Forsfestivalen som håller hus på Campus Polacksbacken vid Ångströmslaboratoriet. Forsfestivalen äger rum mellan 21 april och 28 april. Själva Forsränningen i sig går av stapeln på Valborg, den 30 April, och börjar klockan 10.00.


Hur får jag en flotte?
Söket för en flotte öppnar 20 februari och håller öppet till och med 3 mars. Under den perioden får du registrera dig i vårt anmälningssystem på nätet. Efter anmälningsperioden lottas flottarna ut. Får du ingen flotte via den första utlottningen så kommer det även att vara en flottpub den 7 mars på Uthgård. Där kommer resterande flottar lottas ut till de som finns på plats på puben. Ett annat sätt att få en flotte är att delta i de tävlingar som anordnas ute på campusen runt om i Uppsala.


Vad kostar en flotte?
En flotte kostar 1000 kr för UTN-medlemmar och 1500kr för icke-UTN-medlemmar.


Hur fungerar internetanmälan?
1. Man registrerar ett konto (HÄR) och får ett bekräftelsemail. Alla i laget kan registrera sig för störst chans till en flotte.
2. Vi lottar ut flottar och mailar alla, oavsett om man fått en flotte eller inte.
3. Man MÅSTE acceptera sin flotte innan 6 mars 23:59, annars går den förlorad. Detta gör man genom att logga in med samma mail och klicka på ”Accept rafting position”. Bara en i varje lag behöver acceptera sin flottplats.


Om man redan fått en flotte, måste man komma på flottpuben då?
Nej, det räcker med att acceptera sin flotte innan 6 mars 23:59 för att få sin flotte.


Hur många får vara på en flotte?
2-4 personer i varje lag/flotte.


När byggs flottarna?
Flottarna byggs under Forsfestivalen, alltså mellan 21-28 april. Området är öppet dagligen mellan 10:00 och 18:00. Däremot är puben öppen längre och olika former av underhållning kommer att finnas i tältet varje kväll under hela festivalen. 


Måste vi köpa all färg/byggmaterial till flotten själva?
Nej, allt material som beräknas att gå åt till att bygga en flotte ingår i priset för flottplatsen.


Vad ska rännaren ha på sig?
Alla rännare måste ha på sig flytväst, hjälm, skor och våtdräkt. Du kan antingen använda egen utrustning eller hyra utav oss. Klicka HÄR för att läsa reglementet för Forsränningen 2017.


Får vi bygga flotten hur vi vill?
Nej, det finns tydliga regler kring hur flotten får byggas och dess mått (som är 80 cm i höjd, 240 cm i längd och 120 cm i bredd). Mer info kring säkerheten, byggandet av flottarna och hur ränningen går till rent praktiskt ges vid Rännarinfon. Rännarinfon är en kortare utbildning som alla rännare måste gå på. Där ges praktiskt information om ränningen och även vilka datum och tider som gäller.


Vad kostar konserterna under festivalen?
Alla aktiviteter på området är gratis. Det finns mat och dryck i baren som kostar och lördagsfesten är det entrébiljett till. Den biljetten kommer att kosta 60 kr som förköp för UTN medlemmar, 80 kr förköp icke-UTN-medlemmar och 80 kr i dörren för alla.


Vad är Ankdagen?
Du hittar all information om Ankdagen HÄR!


Vilka volontärsposter finns det?
Det finns MASSOR av roliga poster. Du hittar alla volontärsposter under Forsfestivalen HÄR och alla volontärsposter under Forsränningen HÄR.


När får jag söka volontär?
Volontärssöket öppnar 27 mars och stänger 7 april.
Fick du inget svar på din fråga? Släng iväg ett mail till [email protected] 

Uppdaterad: 20 februari, 2017