FAQ

Vem får ränna? Hur mycket kostar en flotte? När är Ankdagen? Här hittar du svar på de allra vanligaste frågorna vi får!

Vad är forsränningen?
Forsränningen är ett evenemang arrangerat av Uppsala teknolog- och naturvetarkår genom en kommitté kallad Forskå. Evenemanget är ett av Sveriges största studentevenemang och engagerar studenter från hela Uppsala universitet, men främst från Teknolog- och Naturvetarprogrammen. En vecka innan Forsränningen, i slutet av april, anordnas en Forsfestival. Där bygger deltagare i eventet flottar, medan alla studenter hänger på området, njuter av god mat och dryck från baren och deltar i konserter och andra event under kvällstid. Forsfestivalen avslutas med den stora finalen kallad Forsränningen. Då tar deltagarna sina egenbyggda flottar och ränner nerför Fyrisån i Uppsala centrum. På plats finns över 40 000 åskådare, kommentatorer, Uppsala universitets rektor och andra stora personligheter. Efter ränningen får deltagarna en lättare måltid och ett fint märke som bevis för sin modighet.

Vem får ränna?
Vem som helst får ränna! Det är inte bara teknologer eller naturvetare som får delta. Man behöver bara anmäla sig HÄR så är du med i lottningen av en flottplats. Dock är det krav på att alla rännare ska vara 18 år fyllda, simkunniga och nyktra under ränningen.

När är forsränningen?
Forsränningen inleds av Forsfestivalen som håller hus på Campus Polacksbacken vid Ångströmslaboratoriet. Forsfestivalen äger rum mellan 21 april och 28 april och erbjuder, förutom möjligheten att bygga på sin flotte, daglig underhållning, möjlighet att köpa mat och dryck. Själva Forsränningen går av stapeln på Valborg, den 30 april, och börjar klockan 10.00.

Hur får jag en flotte?
Söket för en flotte öppnar 12 februari klockan 18:00 och håller öppet till och med 23 februari 23.59. Under den perioden kan du registrera dig i vårt anmälningssystem på nätet. Efter anmälningsperioden lottas flottarna ut. Får du ingen flotte via den första utlottningen så kommer det även att vara en flottpub den 27 februari på Uthgård. Där kommer resterande flottar lottas ut till de som finns på plats på puben. Ett annat sätt att få en flotte är att delta i de tävlingar som anordnas ute på campusen runt om i Uppsala. För att ta reda på när vi besöker ditt campus, kolla in vår Facebook sida HÄR!

Vad kostar en flotte?
En flotte kostar 1200kr för UTN-medlemmar och 1700kr för icke-UTN-medlemmar.

Hur fungerar internetanmälan?
1. Man registrerar ett konto HÄR och får ett bekräftelsemail. Alla i laget kan registrera sig för störst chans till en flotte.
2. Vi lottar ut flottar och mailar alla, oavsett om man fått en flotte eller inte.
3. Lagkaptenen MÅSTE acceptera sin flotte innan 26 februari  23:59, annars går den förlorad. Detta gör man genom att logga in med samma mail och klicka på ”Accept rafting position”. Resterande rännare i laget registreras i senare skede.
4. Lagkaptenen får nu möjlighet att lägga beställning på utrustning som samtliga personer i laget önskar hyra.

Jag har inte fått ett bekräftelsemail. Vad gör jag då?
Börja med att kolla din skräppost. Ibland sorterar spamfiltren ut mail från oss. Annars kontakta [email protected] 
 

Om man redan fått en flotte, måste man komma på flottpuben då?
Nej, det räcker med att acceptera sin flotte innan 26 februari 23:59 för att få sin flotte.

Hur många får vara på en flotte?
2-4 personer i varje lag/flotte.

När byggs flottarna?
Flottarna byggs under Forsfestivalen, alltså mellan 22-28 april. Området är öppet dagligen mellan 10:00 och 18:30. Däremot är puben öppen längre och olika former av underhållning kommer att finnas i tältet varje kväll under hela festivalen. 

Måste vi köpa all färg/byggmaterial till flotten själva?
Nej, allt material som beräknas gå åt till att bygga en flotte ingår i priset för flottplatsen. Nytt för i år är att även 1 flaska fogskum ingår. Vill man ha mer fogskum än så kommer man kunna köpa på plats.

Vad ska rännaren ha på sig?
Alla rännare måste ha på sig flytväst, hjälm, våtdräkt och ordentliga skor. Du kan antingen använda egen utrustning eller hyra utav oss. För att undvika att bli betalningsskyldig om färg hamnar på den hyrda utrustningen måste kläder bäras utanpå våtdräkten. Klicka HÄR för att läsa reglementet för Forsränningen 2018.

Får vi bygga flotten hur vi vill?
Nej, det finns tydliga regler kring hur flotten får byggas och dess mått (80 cm i höjd, 240 cm i längd och 120 cm i bredd). Mer info kring säkerheten, byggandet av flottarna och hur ränningen går till rent praktiskt ges vid Rännarutbildningen. Rännarutbildningen är en kortare utbildning som är obligatorisk för rännarna. Där ges praktisk information om ränningen och även vilka datum och tider som gäller.

Vad kostar konserterna under festivalen?
Alla aktiviteter på området är gratis. Det finns mat och dryck i baren som kostar och fredagsfesten är det entrébiljett till. Biljetten kommer att kosta 60 kr som förköp och 80kr i dörren för UTN medlemmar respektive 80 kr förköp och 100 kr i dörren för icke-UTN-medlemmar.

Vad är Ankdagen?
Ankdagen är en dag då Forsfestivalen förvandlas till en stor lekplats för alla barn. Du hittar all information om Ankdagen HÄR!

Vilka volontärsposter finns det?
Det finns MASSOR av roliga poster att söka. Du hittar alla volontärsposter under Forsfestivalen HÄR och alla volontärsposter under Forsränningen HÄR.

När kan jag söka till volontär?
Volontärssöket öppnar 12 mars och stänger 25 mars.

Fick du inget svar på din fråga? Släng iväg ett mail till [email protected] 

Uppdaterad: 16 februari, 2019